Zastupiteľstvo PSK neschválilo vyradenie ôsmich škôl v prírode zo siete

25.06.2004 Celý región

Jediným hlasom neprešiel návrh na vyradenie ôsmich škôl v prírode (ŠvP) v Prešovskom kraji zo siete školských zariadení v SR. Stalo sa tak 22. júna na zasadn...
Jediným hlasom neprešiel návrh na vyradenie ôsmich škôl v prírode (ŠvP) v Prešovskom kraji zo siete školských zariadení v SR. Stalo sa tak 22. júna na zasadnutí zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v Prešove. Za hlasovalo 25 poslanci, nikto nebol proti, ale 25 členovia parlamentu sa hlasovania zdržali.

Náznaky tohto rozhodnutia, ktoré naznačuje rozpor medzi parlamentom a predsedom PSK Petrom Chudíkom boli už v diskusii, keď viacerí členovia zastupiteľstva nesúhlasili, aby sa až osem zariadení vyradilo, a teda PSK sa zbavil svojho majetku. Poslanec Milan Benč (klub SDĽ) konštatoval, že PSK by sa nemal v prvej fáze svojej existencie takým rýchlym tempom zbavovať svojho majetku. \"Myslím, že s tým preháňame, \" dodal. Navrhol ŠvP ponechať do konca roka 2004 v terajšom stave alebo dve či tri zlúčiť do jednej. Kolega Ján Gajdzik (nezávislý) namietal, či pri tomto návrhu má byť vyťaženosť ŠvP jediné kritérium. Podotkol, že je aj chybou vyššieho územného celku tým, že neprijal opatrenia na zvýšenie využívania ŠvP rôznymi školskými výletmi. \"Nechajme to na záver roka, nemá význam zbavovať sa všetkého za každú cenu, \" poznamenal.
Chudík oponoval, že nikto sa ničoho nechce zbavovať, ale PSK sa pripravuje na stav, keď od 1. 1. 2005 nastúpi fiskálna decentralizácia. ŠvP nie sú stratové, ale ani nehospodária tak, aby boli schopné investovať do vlastného majetku. V súčasnosti je dotácia pre ŠvP 16, 6 milióna Sk, a to len na mzdy zamestnancov. \"Ak im ju nedáme, tak sú v strate, \" argumentoval. Označil za prepych dávať toľko peňazí pre ŠvP.
Podľa pôvodného návrhu malo k 1. januáru 2005 Zastupiteľstvo PSK zrušiť školy v prírode v Chmeľovej, Rokytove pri Humennom, Kežmarských Žľaboch, Mlynčekoch, Tatranskej Lomnici (ŠvP 1. mája), Hranovnickom Plese, Mikovej a v Juskovej Voli. PSK si mal ponechať ŠvP v Tatranskej Lomnici (ŠvP J. Jesenského), Tatranskej Lesnej a v Drienici.
Zastupiteľstvo zároveň schválilo vyradenie šiestich stredných odborných učilíšť, jedného gymnázia a piatich stredných odborných škôl zo siete stredných škôl. Naopak zaradilo šesť združených stredných škôl do siete so sídlami v Prešove, Giraltovciach, Bijacovciach, Čaklove, Vranove nad Topľou a v Lipanoch.

(jj)
 

Vyberte región

mark